Planeten

Ons zonnestelsel heeft 8 planeten. Een daarvan is onze eigen aarde. Maar wat is nou precies een planeet. Een planeet is behoorlijk anders dan een ster, in de kern van een planeet wordt geen waterstof omgezet in helium, dus is er geen kernfusie en straalt ook geen zichtbaar licht uit. Een planeet wordt wel "gemaakt" in dezelfde gaswolk als een ster. Als een gaswolk door zwaartekracht ineen stort, begint te roteren en in het midden van de gaswolk alles samenkomt wordt er een ster geboren, nu kan zo'n gaswolk miljoenen kilometers groot zijn, door de rotatie en zwaartekracht klonteren ook verder dan het midden deeltjes samen. Dit wordt dan uiteindelijk een planeet. ( zie foto onder deze pagina ) Ook de planeten in ons eigen zonnestelsel zijn op deze manier tot stand gekomen. Trouwens dat er planeten worden gecreëerd bij de geboorte van een ster is helemaal niet zo bijzonder. Dit gebeurd namelijk bij vrijwel iedere ster. Dan komen we vanzelf bij de volgende vraag, alleen in onze Melkweg zijn zo'n 200 miljard sterren, die hebben ook allemaal planeten... zijn wij dan echt alleen? of.....

Geboorte planeet

In het midden is duidelijk de geboorte van een ster te zien. Daaromheen klonteren deeltjes samen tot een planeet.

Soorten Planeten

Aardse planeten

Het oppervlak van aarde planeten is opgebouwd uit vaste gesteente. Ze ontstaan vlak bij een ster waardoor vluchtige stoffen verdampen en er een steenachtige oppervlak overblijft.

In ons zonnestelsel zijn, Mercurius, Venus, Aarde en Mars aardse planeten.

Gasreuzen

Zoals de naam al zegt, bestaan deze planeten voornamelijk uit gas. Ze hebben een kleinere dichtheid dan aardse planeten, en liggen ook verder van hun ster af. 

In ons zonnestelsel zijn, Jupiter en Saturnus gasreuzen.

IJsreuzen

Deze planeten zijn groter dan aardse planeten, maar kleiner dan gasreuzen. Deze planeten bestaan voornamelijk uit bevroren methaan, ammoniak en water. 

In ons zonnestelsel zijn Uranus en Neptunus ijsreuzen.

Exoplaneten

Exoplaneten zijn planeten die om een andere ster draaien dan onze zon.

©leerastronomie.nl

We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden

Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.