De maan, geen ster, geen planeet, geen astroïde... maar een maan. Maar wat maakt nou een maan, een maan.

Je hebt sterren, hemellichamen die in de kern kernfusie opwekken en daardoor verschillende soorten straling uitzenden waaronder zichtbaar licht. Dan heb je ook nog planeten, koude hemellichamen die zich gevormd hebben in de gaswolk van een ster. Een planeet draait om zijn ster heen, zoals de aarde om onze zon draait. Sommige planeten hebben een maan. Een maan draait niet om een ster, een maan draait om een planeet.

Onze maan is ongeveer 4 miljard geleden ontstaan toen onze aarde in botsing kwam met een andere planeet die ongeveer de grootte van Mars had. Deze planeet hebben we zelfs een naam gegeven nl. Theia. Bij deze botsing werd een reusachtige hoeveelheid materiaal de ruimte in geslingerd waardoor onze aarde nu een maan heeft. Maar hoe weten we dat eigenlijk? Heel simpel, door studie te doen naar het oppervlak van de maan. Deze komt namelijk precies overeen met de aardkorst van de aarde. Trouwens als de maan 4 miljard jaar geleden zomaar was komen aanvliegen, had hij even gezwaaid en was weer verder gegaan, de maan is te groot om te blijven plakken aan de zwaartekracht van de aarde. De maan kan dus alleen ontstaan zijn door een botsing met een andere planeet, Theia, met de grootte van Mars.

De Maan

Hiernaast een foto van de maan en de aarde die voor de zon langs scheren. De foto is genomen ( eigenlijk een afbeelding van een filmpje ) in 2005 door de Huygens ruimtezonde.

Hier is ook duidelijk de afstand te zien tussen de aarde en maan. Er passen zelfs 30 aardes tussen!

©leerastronomie.nl

We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden

Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.