Sterren

Om sterren te kunnen begrijpen zullen we helemaal naar het begin moeten, waar alles is ontstaan. Doordat materie in het heelal ineen begon te storten door zwaartekracht begon ook de uitdijing van het heelal te stagneren. Hierdoor ontstonden stelsels ( zie sterrenstelsels ) In deze stelsels gebeurde eigenlijk precies hetzelfde, maar dan op veel kleinere schaal. Wolken met gas en materie begonnen door zwaartekracht ineen te storten en begonnen te roteren. In het midden van zo'n wolk hoopte alles bij elkaar op en er is een bolvormig iets ontstaan. Nu wordt die druk in die bolvorm zo hoog dat waterstof omgezet wordt in helium, dit proces noemen wij kernfusie. Nu is er een ster geboren die door die kernfusie verschillende soorten straling uitzend, waaronder zichtbaar licht.

Onze eigen zon is ook een ster. En eigenlijk helemaal geen bijzondere. Alleen doordat de aarde behoorlijk dichtbij de zon staat lijkt onze ster anders dan alle andere sterren die wij zien als het donker genoeg is.

De dichtstbijzijnde ster ligt op 4,2 lichtjaar van ons af en heeft de naam Proxima Centauri. Alhoewel deze ster in astronomische waarden dichtbij staat zullen wij er met onze techniek op moment van schrijven er zo'n 110.000 jaar over doen om er te komen.

soorten sterren

Er is een hele lijst met allerlei soorten sterren.

Op deze pagina gaan wij niet de hele lijst tonen, er zijn 6 soorten die wij op onze pagina tonen.

  1. Hyper reus
  2. Rode reus
  3. Blauwe reus
  4. Gele dwerg
  5. Neutron ster
  6. Bruine dwerg

 

Soorten sterren uitgelegd

In onderstaande tekst gaan wij de 6 meest bekende sterren in het kort uitleggen.
 

Hyper reuzen.

Sterren in de klasse hyperreuzen zijn de grootste en zwaarste sterren die wij hebben ontdekt. Ze kunnen een masse hebben van 25 tot 320 zonmassa's. Hyperreuzen zijn ook enorm lichtsterk, bijvoorbeeld 8,7 miljoen keer lichtsterker dan onze eigen zon. De levensduur is wel kort, slechts een paar miljoen jaar. Vergeleken met de zon en andere sterren zo'n 10 miljard jaar zijn hyperreuzen daarom ook erg zeldzaam en zijn er niet zoveel van bekend.

 

Rode reus.

Als een ster een rode reus is geworden betekend dat de ster aan het einde van zijn leven is gekomen. Dat betekend niet dat de ster ieder moment kan ontploffen, de ster kan tot wel 1 miljard jaar een rode reus zijn. Onze eigen zon wordt ook een rode reus, maar dat zal pas over zo'n 5/6 miljard jaar zijn. Een ster wordt een rode reus als al het waterstof in de kern is opgebrand, dit deel krimpt dan in en de buitenste lagen zetten uit. Hierbij koelen de buitenste lagen af en krijgt de ster zijn rode kleur.

 


Blauwe reus.

Een blauwe reus is een buitengewoon heldere en hete ster. De massa van een blauwe reus bedraagt meer dan 10x de massa van onze zon. De kleur wijst ook op de zeer hoge temperatuur van de ster namelijk 10.000 - 60.000 K.

 

Gele dwerg. 

Alhoewel onze eigen zon wit is, wordt onze zon ook wel een gele dwerg genoemd. Deze sterren hebben een temperatuur van ongeveer 5.500 graden.

 

Neutron ster.

Neutron sterren zijn een overblijfsel van een supernova. Ze zijn vaak niet groter dan 30km maar zijn bijvoorbeeld een aantal keer zo zwaar als onze zon. Deze sterren draaien ook enorm snel rond, ze kunnen wel 700x per seconde rond draaien!!! Er vind geen kernfusie meer plaats in een neutronster, en stralen ook geen zichtbaar licht meer uit.

 

Bruine dwerg.

De geboorte van een bruine dwerg is precies hetzelfde als alle andere sterren, alleen de kernfusie gaat iets anders. In een bruine dwerg wordt geen waterstof ongezet in helium maar is er kernfusie door deuterium.

Sterrenbeelden

Als je in het donker naar de sterren kijkt zie ongetwijfeld enkele vormen. Deze vormen kunnen een sterrenbeeld zijn. Hier naast een aantal foto's met sterrenbeelden die je met het blote ook kan zien!

Op de afbeeldingen zijn te zien:

Stier, Orion, Kreeft, Cassiopeia en Zwaan.

©leerastronomie.nl

We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden

Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.